2007. július 14., szombat

Ezek vagyunk mi!!!!

Apa összírta, milyenek vagyunk, mi, kasmírok. (Azt hiszi, mindent tud rólunk... Hát nem.)Mindegy, idemásolom Nektek, mert megkért rá.

A kasmír törpenyúl típusában a mini kosorrúnak, szőrzetében a rókanyúlnak felel meg:

Szőrzet:
A kasmírok szőre a fejen és a füleken rövid, a testen hosszú. A törzs szőrzete egyenes szálú, dús, selymes, végleges hossza 4-7 cm. Fontos követelmény, hogy a felnőtt állatok szőre ne filcesedjen, könnyen ápolható legyen. A kölyökszőr ezzel szemben gyapjas, vattaszerű, ezért ugyanolyan körültekintő ápolást igényel, mint a többi hosszúszőrű fajta kölykei esetében. 7-10 hetes korban a gyapjas kölyökszőrt kezdi felváltani a felnőtt kori szőrzet, ekkor különösen fontos, hogy hetente többször (lehetőleg naponta) kefével vagy sűrű fésűvel dolgozzuk át a szőrt. A váltásnak indult kölyökszőr kézzel is könnyen trimmelhető. A kialakult felnőtt szőrzettel már nem lesz különösebb dolgunk: a heti egyszeri, ritka fésűvel történő karbantartás elegendő. Ha azonban a szőrzet még 6-7 hónapos korban is csomósodik, és rendszeres gondot okoz, nyulunk szőre nem típusos: ez épp elegendő ok arra, hogy ne tenyésszünk vele!

Típus:
A kasmír Nagy-Britanniában elismert fajta, a német szervezetek egyelőre nem kezelik hivatalos fajtaként (2006.). A britek leginkább mini lop (1,6 kg-ig) méretben tenyésztik, de elméletileg előfordulhat dwarf lop (2,381 kg-ig) méretben is. A Kontinens tenyésztői is leginkább mini méretű nyulakkal indították el a tenyésztést.
A kasmír tehát a mini kosorrú típust mutatja: a fej különösen kerek és széles, a törzs tömzsi és vaskos. A kasmír-rajongók szerint a fajta kedves, barátságos természetű, a nyulak mérsékelten élénkek, sokkal inkább kiegyenlített vérmérsékletűek. Ideális kedvencek minden olyan nyúlbarátnak, aki egy kedves, könnyen kezelhető és látványos fajtát szeretne, ugyanakkor vállalni tudja az első hónapok rendszeres szőrápolását.

A kasmír színei a többi törpenyúl-fajtához hasonlóan igen változatos. Jelenleg nem jellemző a színek tiszta tenyésztése.

Magyarországra 2006. júliusában érkezett az első cashmere mini lop, egy kék sziámi bak. (ez vagyok ÉN!!!!!!!) Remélhetően őt további importok követik majd, és a tenyésztés is beindul lassan. (Beindult! :o)))))

1 megjegyzés:

Gabi írta...

Kedves Félix! tudsz róla hoyg vannak-e nem törpe rokonaid is Magyarországon, vagy a kasmírnyuszi picike? Nagyon vicceseket írsz. Gabi, egy leendő nyúlgazda, aki nem tudja még milyen fajtát vegyen